Få din kreativitet tilbage

Sådan får du din kreativitet tilbage

For et par uger siden stod jeg med en klump i halsen i lufthavnen og vinkede, imens mine bitre tårer trillede ned i to-go kaffekoppen.
Min kreativitet var taget afsted på ferie – uden mig. 

Okay, jeg nåede muligvis ikke hele vejen til lufthavnen, men følelsen var den samme. Ingen inspiration overhovedet.
Og ærlig talt, så er det som kunstner den værste følelse. For når jeg tænker, at jeg er løbet helt tør for idéer, så tænker jeg også, at jeg nok burde sætte kameraet på hylden og give op på min drøm om at leve af min kunst.

Jeg bør jo som kunstner have kreativitet i spandevis, som jeg bare kan kaste rundt med, så tosset jeg lyster. Hvorfor skulle jeg ellers have valgt at være kunstner?
Det siger da sig selv, at jeg altid har en overflod af nye idéer. Ikke?

Nogle gange. Ikke altid.

Der er for mig også et decideret behov for at være kreativ. Jeg bliver nemlig til en omvandrende tordensky, hvis jeg ikke har lavet kunst i et stykke tid.
Og så er det pludselig min kæreste, jeg skal vinke farvel til, når han stryger afsted til sol og strand alene.

Hvis du også kender følelsen og indimellem har brug for hjælp til at hive din kreativitet hjem fra Costa del Sol, så kan du her få mine egne tips til at komme i gang.

Når du har brug for nye kreative idéer med det samme

Bare rolig, jeg har en god nyhed til dig. Du kan nemlig smide din hjerne i et par stramme træningsshorts og 80’er svedbånd og give den et par mentale håndvægte.
Det bliver muligvis ikke kønt, men det kan træne din evne til at skabe nye ideer.

Bær venligst over med mig, hvis du har lært nogle af metoderne til idegenerering i folkeskolen og til stadighed bruger dem dagligt. Jeg var ikke så opmærksom dengang, så de er først dukket op igen langt senere i mit liv.

Så her får du en række værtøjer, som jeg bruger fra tid til anden. Der kan gå uger eller måneder imellem, men jeg vender alligevel jævnligt tilbage til dem på skift.

Kreativitet i træningstøj

Når jeg skal til at begynde på et nyt projekt eller kunstværk, skal jeg naturligvis finde idéen først.
Nogle gange lander den pladask for mine fødder uden særlig meget arbejde fra min side. Men andre gange er jeg nødt til at slå telt op, kaste linen og vente tålmodigt på at kunne hale den ind.

For at undgå flere fiske-metaforer (ja tak), hopper jeg direkte ud i mine forskellige metoder til at idégenerere:

Brainstorm med et Mindmap

I folkeskolen blev jeg altid påduttet at lave en brainstorm, før jeg kastede mig ud i et nyt projekt. Dengang var det mildest talt møgirriterende at skulle skrive ord og tegne cirkler og streger på en stor A1 planche. Men jeg må jo indrømme, selvom det er med sammenbidte tænder, at jeg rent faktisk bruger mindmaps for at få gang i min kreativitet den dag i dag.

Måden jeg angriber et mindmap på, er ved at skrive mit emne eller umiddelbare idé i en cirkel i midten af et blankt stykke papir.
Derfra trækker jeg så streger ud til alle de tanker, jeg kan finde på.
Nåh ja, og så forsøger jeg at huske mig selv på, at ingen idéer er for åndssvage, selvom jeg kan få lyst til at strege dem over, det sekund de er kommet ned på skrift.
Det kunne jo være, at min vildeste og mest urealistiske tanke netop er den, der sætter den bedste idé i gang.

Når de fleste tanker så er kommet ned på papiret, har jeg som regel brug for bare en smule orden i mit kaos. Og så kommer min yndlings beskæftigelse: at bevæbne mig med tusser i alverdens farver og opdele alle ordene i forskellige kategorier.
Der er jeg nok lidt sær, men det giver mit hoved en dejlig ro, når det hele er blevet kategoriseret i farver.

Kreativt mindmap

Indtil videre har dette simple mindmap resulteret i ét færdigt stykke fotokunst og et, jeg stadig arbejder på.
Kan du gætte hvilken “tråd” af idéer, jeg valgte til mit billede “The First Step”, som for øvrigt er mit første selvportræt?

Hvis du vil læse mere om min fotokunst, kan du hoppe herover.

Skab nye kreative sammenhænge

Nogle gange er jeg ikke så heldig, at min kreativitet bare tager over, og jeg allerede er på vej i gemmerne efter fuglevinger, så snart den sidste farvede cirkel er tegnet.
Så tager jeg alle de ord, som jeg har skrevet i min brainstorm og skriver dem op i to kolonner.
Jeg lægger ikke så meget tanke bag, hvor jeg skriver dem. Bare i to rækker på et stykke hvidt papir.

Og så kommer det sjove.
Så trækker jeg nemlig streger imellem de forskellige ord for at skabe nye sammenhænge. Og det kan altså skabe noget magisk.

Hele idéen er, at det tvinger min hjerne til at finde på nye ting. Kreative input som jeg ellers ikke havde fundet på.

Forestil dig for eksempel en eksplosion af nye muligheder, hvis følgende stikord blev sat sammen:

Engel/fugl + inde i en bog
Smidt ud af reden + liv/død
Kuffert + begyndelse
Genfødsel + et nyt kapitel
Model gror ud af jorden + blod
En spire der gror + kamp for overlevelse

Det giver mig rent faktisk lidt idéer til nye billeder, imens jeg skriver det lige nu. Men jeg må hellere lige skrive mit blogindlæg færdigt, før jeg kaster mig ud i at lave ny kunst. For jeg har lovet mig selv, at jeg skal gøre de ting færdige, som jeg starter på. Puha, det er et stort krav, når jeg er en, der elsker at jage det sidste nye sjove indfald.

Tilfældig inspiration fra bøger

Jeg har en sjov øvelse, som nogle gange kan virke rigtig godt. Andre gange falder den helt til jorden og genererer ingen kreativitet men til gengæld en masse ubrugeligt volapyk.
Så det er altid en spændende overraskelse.

Fra hylden vælger jeg mig en tilfældig bog, og så skriver jeg 2 forskellige tal ned: En side og en linje.
Og så er det bare med at slå op i bogen og læse netop den linje for at se, om den magiske inspirations-fe vælger at drysse lidt kreativitet min vej.

Efter nogle eksperimenter med forskellige tal og evt. flere bøger, sidder jeg som regel med en række interessante sætninger.
Det, der så kan blive rigtig sjovt, er at tænke over hvilken type bog, jeg tager ned fra hylden.
Nu er jeg rigtig glad for min hyggelæsning af engelsk fantasy, og det kan give nogle gode sætninger, hvis jeg lige rammer ind i en spændende dialog. Men en fagbog er bestemt heller ikke at kimse af, hvis der altså skulle være nogen grund til at “kimse” i det hele taget.

Her er en række sætninger, som jeg for nyligt fik skrevet ned (så kan du selv tænke over, hvilken type bøger, de kommer fra):

“The darkness might conquer, but it could never extinguish hope”
“I was never afraid of anything until I entered the Forest of Wayreth”
“Måske hænger det sammen med, at de fleste ulve forlader deres oprindelige flok, når de er mellem et og to år gamle”
“Buddhisterne kalder undertiden tankerne for “den tossede abe”, dvs. den mentale bevidsthed, der som en drillesyg abe elsker at springe rundt, skabe uro og forvirring i sindet”

Volapyk eller inspiration? Det er op til dig.

Et kreativt overflødighedshorn af symboler

Nå ja, det er da måske en smule overdrevet. Og så alligevel ikke, men det vil du nok først forstå, hvis du prøver at løfte på dem.
For disse to bøger er mine absolut favorit-mursten, som ofte hjælper mig, når min kreativitet er ved at pakke kufferten. Om ikke andet så til at pande den en med, så den bliver hjemme.

Hvis du er nysgerrig efter at vide mere om disse to helt geniale opslagsværker (det ville jeg være, for de er gode), så kan du læse mere om dem her.

Find kunstnere, der inspirerer dig

Når jeg til trods for alle mine forsøg alligevel ikke kan finde på en ny idé, så scroller jeg gerne igennem Instagram. Faktisk burde jeg have en medalje, for jeg føler mig i hvert fald som Danmarksmester i det famøse “doom-scrolling”. Du ved, når tommelfingeren bare kører, og hjernen dårligt nok følger med.
Jep, dét er mig, når min kreativitet “has left the building”.

Dog følger jeg rigtig mange fantastiske kunstnere på Instagram, og det er så absolut en uendelig kilde til inspiration.
Når min hjerne altså slår til, og jeg opfanger, hvad jeg kigger på.

Instagrams “gem”-funktion er særligt velegnet til at samle på lækre billeder, som jeg senere kan tage frem og blive inspireret af.
Men jeg er lige nødt til at trække i håndbremsen og pointere, at det er hamrende dårlig stil at kopiere, men at man selvfølgelig gerne må blive inspireret.
Derfor følger jeg også mange kunstnere, der arbejder indenfor et helt andet medie end mig. 

Tips til at starte på et nyt billede

Slip frygten: Tips til at begynde på et nyt billede

Du er blevet inspireret og har fundet en idé. Men pludselig stirrer det hvide lærred tilbage på dig, og du bliver bange for at sætte penslen til dit lærred. Jeg har her samlet lidt inspiration til dig, så du kan komme i gang med dit billede i stedet for at gå rundt i cirkler om dig selv.

Når din kreativitet er blokeret, og du sidder fast midt i et projekt

Sådan, nu kører det. Idéen er på plads, jeg er rent faktisk kommet i gang med arbejdet, og det begynder at se lovende ud. Jeg klapper mig selv på skulderen og tænker med et smørret smil “Yes, jeg har gjort det igen. Jeg ryger direkte ind i historiebøgerne med det her billede”..
Men så kommer den næste blokade snigende “%@#$!”

Så hvad gør jeg så, når min elskede kreativitet igen har forladt mig (sikke en vendekåbe *fnys*), og jeg pludselig føler mig ude af stand til at komme videre midt i et billede?
Altså udover at gå i cirkler om mig selv og være ved at hive mit hår ud med rod.

Så har jeg heldigvis stadigvæk et par ting i værktøjskassen, som kan hjælpe mit hoved på plads igen. Og den første er muligvis den vigtigste.

Tag en pause fra din kunst

Det, at jeg tager en pause fra min kunst og kommer tilbage senere, skal bestemt ikke undervurderes. Nogle gange er det bedste for mit hoved, at gå en tur eller at lave noget helt andet. Det kan endda hjælpe at sove på det. Især når man er en natteravn ligesom mig, der arbejder bedst i de sene nattetimer.

Når jeg har siddet for længe begravet i den samme opgave, bliver jeg ofte ude af stand til at skelne godt fra skidt.
Men når jeg så giver min hjerne lidt fri, kan jeg som regel vende tilbage og se på min kunst med nye øjne.

Der er også flere, der i løbet af årene har foreslået mig at tage et glas rødvin for at sparke min kreativitet i gang. Det kan helt sikkert godt fungere. Men hold nu op, så skal jeg godt nok huske at sove på det bagefter.
Jeg skal i hvert fald nødigt lægge noget op på Instagram i en rødvinsrus midt om natten. Så er der i hvert fald større sandsynlighed for, at jeg fortryder det dagen efter.
Især fordi jeg normalt ikke drikker rødvin. Så stik mig hellere en gin & tonic, så kan der da ikke ske noget uventet *sagde hun med bævrende stemme, imens hun bankede under et træbord og smed salt over skulderen*.

Få inspiration fra naturen

Tilbage til turen, den er nok et mere sikkert valg.
Når jeg vælger at gå en tur, så forsøger jeg at være ekstra opmærksom på alt, jeg ser. Jeg stopper op og nyder en flot udsigt, lytter til fuglene og tager en dyb indånding.
Indimellem, når jeg husker det, tager jeg en blok med i tasken, så jeg kan tegne de ting, der er foran næsen på mig.

En god travetur er god til at tømme hovedet. Nogle gange skruer jeg max op for musikken i mine hovedtelefoner og nyder at leve mig ind i både natur og musik. Det frigør tankerne, genoplader min kreativitet og giver mere ro i hovedet til at arbejde videre på det billede, der drillede.

Kreativitet i skoven

Vær objektiv

Okay, jeg synes også det er svært at være objektiv, når det kommer til min egen kunst. Men nogle gange er det alligevel et godt greb at forsøge sig med.

Så tager jeg læsebrillen helt ned på næsen og stirrer på mit billede. Passer det, jeg arbejder på lige nu, ind i resten af min stil? Er der noget, der springer mig i øjnene?
Måske er der nogle umiddelbare fejl. Eller farver og motiv, der skiller sig for meget ud fra resten af mine billeder.

Som fotokunstner zoomer jeg ind og ud i Photoshop. Men når jeg maler, så tager jeg gerne 5 skridt baglæns. Eller vender det på hovedet!
Hænger det stadig sammen, eller falder kompositionen lidt fra hinanden?

Bed om kritik fra andre

At spørge andre om feedback, kan virke nogenlunde lige så nervepirrende for mig, som hvis jeg skulle tale til en forsamling af flere tusinde mennesker om veteranbiler.
Fordi jeg absolut intet ved om veteranbiler.
Nåh ja, og så er der også lige det med at kunne tage imod kritikken. Det er heller ikke så rart.
Derfor er det også vigtigt for mig at overveje, om det er konstruktivt, og om personen overhovedet er kvalificeret til at give kritik.

Jeg siger altid, at min kæreste er min største kritiker. Og det er sandt. Det er ham, der giver mig den hårdeste kritik og fortæller mig, når jeg bør gøre det bedre.
Ja, det er rigtig hårdt at høre, og nogle gange kan jeg blive røvfornærmet. Indtil jeg tager kritikken til mig, får ændret i mit billede, og så står med det færdige resultat. For 9 ud af 10 gange har han ret i, at jeg godt kunne have presset kunst-citronen lidt mere.

Opsøger jeg en indenfor mit eget kunstneriske felt, så regner jeg med at have en konstruktiv snak og få nogle brugbare råd ud af det.

Lægger jeg mit billede op på Facebook til åben kritik i en lukket gruppe af ligesindede, kan jeg også sagtens få god feedback. Men så ved jeg også, at jeg skal have lidt hård hud.
Vælger jeg derimod en åben gruppe (det gør jeg af princip ikke), hvor alle kan deltage i debatten, så er chancen for at løbe ind i de negative internet trolde langt større.

Feedback og kritik skubber mig som regel i den rigtige retning, når jeg sidder fast. Eller også giver det mig en følelse af “Næ du, det har du ikke ret i”, og den er også guld værd.

Lav noget grimt

Det lyder måske åndssvagt, at det skulle hjælpe at lave noget grimt. Men det kan virkelig sparke min kreativitet i gang, hvis jeg er gået i stå, og alt andet er fejlet.

At sætte niveauet så lavt til at starte med tvinger mig nemlig til at slippe mine egne forventninger til min præstation. Og det kan være helt befriende.

Så siger jeg til mig selv, at jeg skal lave noget grimt. Og jeg mener virkelig, at jeg sætter mig for at lave noget, som ikke skal udstilles. Noget som ikke skal deles på de sociale medier. Noget som gerne bare må være en øvelse i at give slip. Og ja, noget der måske bliver virkelig hæsligt.

Vil du høre en hemmelighed?
I mange tilfælde bliver det slet ikke så grimt alligevel. Men det handler for mig om at slippe forventningerne til mig selv om at lave noget fantastisk.

Arbejd på noget andet

Hvis jeg når dertil, hvor jeg sidder og bander og svovler, fordi jeg savner min kreativitet, så tager jeg et andet projekt frem i stedet.
For det kan faktisk virke forfriskende i sig selv.

Så jeg har ofte gang i 3-4 stykker kunst på samme tid. Når inspirationen så forsvinder, kan jeg skifte projekt og arbejde med ny energi på et andet billede. 
Det smarte er så, at imens jeg koncentrerer mig om noget andet, arbejder min underbevidsthed stadig. Og pludselig kommer den gode idé, fordi der ikke længere er pres på.

Lad kreativiteten blive en vane med 10 minutter om dagen

Jeg kan ikke komme udenom, at jeg er et vanemenneske. Så når min kreativitet ikke vil samarbejde, er jeg nødt til at bryde mine arbejdsmønstre.
Uanset om det er at arbejde fra sofaen i stedet for ved mit arbejdsbord eller at smutte en tur på museum, så kan det give nogle nye indtryk at arbejde med.

Til gengæld skal jeg så også gøre min kreativitet til en vane. Det gør jeg indimellem ved at skrive ind i min kalender, hvornår jeg skal sætte mig med min kunst.
Det er altså også langt sjovere at se frem til end tandlægetider og møder. Og så bliver det pludselig til en prioritet i stedet for en luksus.

Så tænker du måske, at man ikke kan nå noget på 10 minutter, men det er ikke helt rigtigt. En hurtig side i en skitsebog kan faktisk gøre underværker både for min kreativitet og mit humør.

Man siger at det tager ca. 30-60 dage at lave en ny vane. Så det gælder om at holde ud den første månedstid, så bliver det lettere at fortsætte.

Konklusion

Du har nu forhåbentlig fået en hel række værktøjer til din egen mentale værktøjskasse, der kan hjælpe dig med at stimulere din kreative hjerne og sparke idéerne i gang.

Når du har brug for nye kreative idéer med det samme, kan du:

  • Lave en brainstorm med et mindmap
  • Skabe nye kreative sammenhænge ved at trække streger mellem forskellige ord
  • Søge tilfældig inspiration i en bog
  • Finde kunstnere, der inspirerer dig

Når din kreativitet er blokeret, og du sidder fast midt i et projekt, kan du:

  • Tage en pause fra din kunst
  • Være objektiv
  • Bede om kritik fra andre
  • Lave noget grimt
  • Arbejde på noget andet

Du kan med fordel også afsætte 10 minutter om dagen til at være kreativ.

Sandheden er, at vi alle sammen mister pusten og vores kreativitet af og til. Ofte skal der heldigvis kun et kærligt puf til, før vi kan finde den frem igen.
Og så kan det være, at vi kan undgå at stå der i lufthavnen og stirre efter vores kreativitet, der trækker rundt med kufferten indeholdende alle vores drømme og fremtidsplaner.

Hvis du vil dele min blogpost, kan du med fordel bruge knapperne herunder. Og så siger jeg pænt tak og bukker, fordi du vil hjælpe mig med at nå ud til flere mennesker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

Huskeseddel med alle kreativitets tips og øvelser i overskuelig pdf med billeder!

Den koster kun din email, og så kommer du med på mit nyhedsbrev, som er det helt rette sted at være, hvis du vil have tips og tricks til din kunst pakket ind i gode historier, selvuhøjtidelighed og kaffehygge!
gave til dig

Leave a Reply